www.adhdnetwerk.nl > Nieuws en agenda > Nieuwsberichten
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie (kinderen/jeugd)
Els van den Ban - vice-voorzitter (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
ONDERZOEK NAAR VERBAND SLAAPPROBLEMEN EN ADHD

Er zijn aanwijzingen dat ADHD vaak samenhangt met een verstoord slaapritme.

"Uit veel onderzoek blijkt dat mensen met ADHD ook slaapproblemen hebben'', zegt de Nederlandse wetenschapper Sandra Kooij tegen het magazine Scienmag. Het zou gaan om ongeveer driekwart van de ADHD-patiënten, zowel kinderen als volwassenen.  (RTL Nieuws, 4 september 2017)


Twee kanten van dezelfde medaille

Kooij, oprichter van het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen, geeft deze dagen een aanzet voor meer onderzoek op de ECNP-conferentie in Parijs. Duizenden hersenwetenschappers van over de hele wereld komen daar bij elkaar.

Kooij broedt op een 'logische vervolgstap'. Uit het samenvoegen van het bestaande onderzoeksmateriaal lijkt naar voren te komen dat, bij de meeste patiënten, ADHD en problemen met het slaappatroon met elkaar zijn verweven. Het zijn, zegt Kooij tegen Scienmag, 'twee kanten van dezelfde medaille, fysiologisch en mentaal'.


's Avonds opvallend alert

Het dag-en-nachtritme bij deze patiënten is verstoord, net als het patroon van een aantal lichamelijke processen – niet alleen het slaappatroon, maar ook dat van lichaamstemperatuur, beweging en de tijdstippen waarop mensen eten. Bij driekwart van de ADHD-patiënten breekt de 'fysiologische slaapfase' zo'n anderhalf uur later aan dan bij anderen. Ze zijn 's avonds vaak ook opvallend alert.

Als het verband wordt bevestigd in vervolgonderzoek, kan de cruciale vraag worden gesteld: veroorzaakt ADHD slapeloosheid, of is het andersom – en zijn het juist slaapstoornissen die ADHD veroorzaken? Kooij benadrukt dat niet alle vormen van ADHD in verband worden gebracht met de slaapproblemen. "Maar het heeft er steeds meer van weg dat dit een belangrijk element is."


Zie ook 'Disturbed sleep patterns may be key to ADHD, study finds',The Guardian, 4 september 2017COLUMN
COLUMN

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER