www.adhdnetwerk.nl > Netwerkmeetings > Programma 2019
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Dinemarie Teunissen (kinderen/jeugd)
Patricia van Wijngaarden (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
PROGRAMMA 2019

Het programma voor de 50e Netwerkmeeting 


Graag nodigen wij ADHD Netwerkers, collega’s en andere professionele belangstellenden uit voor een bijzondere avond, namelijk de 50e Netwerkmeeting, een bijzondere jubileumbijeenkomst met sprekers die aan de wieg stonden van ADHD Netwerk, en de professionalisering van ADHD onderzoek, behandeling en organisatie in Nederland:


Datumdonderdag 14 maart 2019

Plaats: Beatrixgebouw, Jaarbeurs, Utrecht

Tijd en zaal: open vanaf 17.30 uur, voordrachten van 18.00 - 21.00 uur

 

Entree

De entree is gratis voor leden van de Stichting ADHD Netwerk.

Indien u nog geen lid bent is de entreeprijs, afhankelijk van uw beroepsgroep € 75.- of € 100,-. U bent daarmee dan ook meteen voor een jaar lid van de Stichting ADHD Netwerk.

 

I.v.m. de cateringopgave verzoeken wij u vriendelijk om u in te schrijven vóór 5 maart a.s. via het inschrijfformulier meetings/congressen.


Programma

17.30 – 18.00 uur    Aanmelding, koffie, feestelijke warme hapjes


18.00 – 18.15 uur    Inleiding door Els van den Ban, voorzitter ADHD Netwerk


18.15 – 19.00 uur    Rob Pereira – Van methylfenidaat tot microbioom (‘van Ritalin tot RNA’)

Het ADHD Netwerk is in de 90-er jaren ontstaan uit gebrek aan kennis over ADHD. Noch in de opleiding, noch in de praktijk leerden wij iets over ADHD als kinderarts terwijl wij wel kinderen behandelden. De eerste meetings werden besteed aan begripsbepaling, medicatie, bijkomende factoren en het activeren van gelijkgestemden. Door bijwonen van congressen, het lezen en delen van literatuur, uitbreiding van het Netwerk werden wij als kinderartsen meer ‘deskundig’.

Een logische stap bij het voormalige kinderartsen netwerk was het samenvoegen van andere hulpverleners in de levensloop van mensen met ADHD, zoals psychologen en psychiaters.

Begin deze eeuw werd het venster naar het microbioom rondom ADHD geopend. Dit is nu een geaccepteerd (inter)nationaal onderzoeksgebied.

Kinderarts Rob Pereira, mede-oprichter en voormalig voorzitter van het ADHD Netwerk, vat in deze 50e Netwerkmeeting de wetenschappelijke visie samen op ADHD. Deze is in de loop der jaren geëvolueerd van ziekte naar neurodiversiteit, de “oorzaak” van onbekend naar situationeel in ruime zin. 


19.00 – 19.15 uur    Pauze

 

19.15 – 20.00 uur    Sandra Kooij – ADHD bij vrouwen, over hormonale

                                stemmingswisselingen gedurende de levensloop

ADHD bij vrouwen verdient meer aandacht in de klinische praktijk, maar veel is nog onbekend over de typisch vrouwelijke verschijningsvorm. Het gaat hierbij over de menstruele cyclus en de wisselende hormoonspiegels, en de vraag wat de effecten hiervan zijn op de ADHD symptomen en de stemming.

Uit eerste onderzoek bij 200 vrouwen met ADHD vergeleken met evenveel controles bleek dat zij inderdaad vaker en ernstiger klachten van premenstruele depressieve klachten hadden, en dat zij ook vaker kwalificeerden voor de diagnose premenstruele depressieve stoornis (Dorani, submitted). Achtergronden over de interactie tussen oestrogenen en dopamine kunnen duidelijk maken wat hier mogelijk aan de hand is. Plannen voor vervolgonderzoek en mogelijke behandelopties voor deze ernstige depressieve klachten zullen worden besproken.

Sandra Kooij is psychiater en associate professor psychiatrie bij VUMc in Amsterdam. Ze richtte in 2002 Programma en het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen op bij PsyQ Den Haag, waar jaarlijks 900 patiënten worden behandeld. Verder is zij voorzitter van de DIVA Foundation, mede-oprichter en oud-voorzitter van het ADHD Netwerk, en oprichter van The European Network Adult ADHD. Zij houdt zich bezig met onderzoek, opleiding en patiëntenzorg.


20.00 – 20.45 uur    Jan Buitelaar  - Nieuwe inzichten in het ADHD brein

ADHD is een complexe en heterogene ontwikkelingsstoornis, waarvan de exacte pathofysiologie onbekend is. Recente nieuwe methoden om hersenscans te analyseren hebben tot nieuwe inzichten geleid in de betrokkenheid van de hersenen bij ADHD. Doel van deze lezing is om twee hiervan te bespreken.

De eerste is “normative modelling”. De tweede is een verfijnde methode om een integraal beeld op te bouwen van de functionele architectuur van de hersenen door gegevens van taak-MRI en resting-state MRI te combineren, en vervolgens ook de gegevens van meerdere taken te combineren (Chauvin et al. 2019).

Jan Buitelaar is hoogleraar psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie bij het Radboudumc en Donders Instituut, en hoofd van Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie Universitair Centrum, en voorzitter van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.


20.45 – 21.00 uur    Vragen/discussie


Wij hopen u allen te zien op onze jubileumeditie op 14 maart a.s.

Reizen per trein wordt sterk aanbevolen.

 

Aanmelding

U kunt zich vóór 5 maart 2019 inschrijven via het inschrijfformulier meetings/congressen

 

Met vriendelijke groet,

Els van den Ban

voorzitter Stichting ADHD Netwerk

 

Accreditatie wordt aangevraagd bij NVVP, NVK, NIP, FGZPt, K&J/OG, ABSG, VSR en V&VN.
ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Nannet Buitelaar - secretaris Sanne Vink - penningmeester
Dinemarie Teunissen Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER