www.adhdnetwerk.nl > Nieuws en agenda > Nieuwsberichten
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Dinemarie Teunissen (kinderen/jeugd)
Nannet Buitelaar (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
DIVA-5: DE NIEUWSTE VERSIE DIAGNOSTISCH INTERVIEW VOOR ADHD BIJ VOLWASSENEN

De DIVA Foundation kondigt met trots aan dat het Diagnostisch Interview voor ADHD bij volwassenen (DIVA 2.0) is geupdated op basis van de DSM-5 criteria, en nu als DIVA-5 beschikbaar is.

DIVA-5 is er op dit moment in 2 talen, Nederlands en Engels. de 18 andere talen zullen volgen. 

De DIVA 2.0 is niet langer beschikbaar op de website.


De wijzigingen gaan over de interpretatie van het afkappunt voor ADHD in de kindertijd. De DSM-5 stelt dat ‘verscheidene’ symptomen van Aandachtsdeficientie en/of Hyperactiviteit/Impulsiviteit aanwezig moeten zijn geweest voor het 12e jr, en dat er een periode van 6 maanden of langer moet zijn geweest waarin er 6 of meer kenmerken van een van beide of beide waren in kindertijd/adolescentie. Dit aantal symptomen hoeft dus niet continu aanwezig te zijn geweest. Er ontstond vervolgens discussie over hoeveel ‘verscheidene’ precies zou moeten zijn. In overleg met de board van de DIVA Foundation hebben we het afkappunt gedefinieerd op 3 of meer symptomen van Aandachtsdeficiententie en/of Hyperactiviteit/Impulsiviteit voor het 12ejaar. Het afkappunt van 6/9 kenmerken in de kindertijd blijft bestaan maar dit hoeft maar 6 maanden of langer zo te zijn geweest in de kindertijd. Zie ook www.divacenter.eu 


Helaas kan de DIVA-5 niet langer gratis worden aangeboden. De American Psychiatric Association vraagt een 10x verhoogde license fee voor het gebruik van de DSM criteria in de DIVA-5, en dit per taal (20) en per papieren en per app versie apart nog eens.

 

Dankzij het gratis aanbod van DIVA 2.0 sinds 2007 wordt de DIVA online wereldwijd goed gevonden, zodat de DIVA Foundation hoopt dat met een kleine eenmalige bijdrage van € 10 voor het downloaden, de rekening aan de APA zal kunnen worden voldaan. 

 

Er zijn daarnaast ook 2 nieuwe DIVAs ontwikkeld op basis van DSM-5, in het Nederlands en Engels:  

* Young DIVA-5 voor kinderen van 5-17 jaar (verzoek kinderpsychiatrie)

* DIVA-5-ID voor mensen met een verstandelijke beperking (DIVA-5-ID), ook op verzoek van collega’s uit het veld.


Sandra Kooij, voorzitter DIVA Foundation 

22 mei 2019

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER