www.adhdnetwerk.nl > Nieuws en agenda > Nieuwsberichten
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Els van den Ban - voorzitter (kinderen/jeugd)
Dion Leiblum (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
VRAAGBAAK: GEWEIGERDE AOVERZEKERING BIJ ADHD
Datum:
05-07-2021
Beantwoord door: Marjolein Tanke

Vraag:

Ik kreeg te horen van een patiënt die als ZZP-er werkzaam is, dat ze als gevolg van ADHD uitgesloten is voor het verkrijgen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zij is nog in behandeling en de verzekeraar eist ook dat ze 2 jaar uit behandeling moet zijn vooraleer ze kan worden beoordeeld voor de aanvraag van een dergelijke verzekering. Ze kreeg van haar eigen adviseur te horen dat het waarschijnlijk erg lastig zal zijn om met ADHD een arbeidsongeschiktheidsverzekering te krijgen.

Persoonlijk was ik hier erg verbaasd over en het lijkt me erg discriminerend voor deze patiëntengroep. Mijn patiënte doet het erg goed dankzij de behandeling die ze krijgt en dat maakt haar prognose ook gunstig.
Mijn patiënte had de opmerking dat, vanuit het oogpunt van de verzekering, patiënten die een AO-verzekering willen, beter geen diagnose of behandeling krijgen? 

Dit lijkt me maatschappelijk en medisch niet correct.

Wat ik me afvroeg is, of u bekend bent met dit probleem, of u tips hebt hoe hiermee om te gaan? Kunnen we als psychiaters hier iets tegen doen?Antwoord:

Beste collega,


De casus die je beschrijft komt regelmatig voor (zie ook https://impulsenwoortblind.nl/?s=aov ).


Het is inderdaad discriminerend dat onze goed behandelde patiënten geweigerd worden en er zou zeker ook actie gevoerd moeten worden tegen de verzekeraarslobby.


Hoe hier nu mee om te gaan in de praktijk? We weten van ADHD het levenslange beloop, dus het is normaliter niet gewenst om de diagnose eraf te halen. Anderzijds, is het zo dat je een diagnose pas kan stellen als er op 2 of meerder gebieden disfunctioneren is.

Daarnaast is bekend dat wanneer iemand goed is/wordt behandeld, er geen extra risico is op uitval. Sterker nog: dan is men juist beschermd tegen uitval door burn out etc. maar dat willen verzekeraars kennelijk niet accepteren. 


Er is voldoende literatuur waaruit blijkt dat behandelen beschermt tegen van alles in werksituaties, maar ook sociaal, qua ongelukken en verslaving.


Als je patiënte zich vandaag zou melden bij een GGZ, zou ze waarschijnlijk géen diagnose krijgen om dat er nu geen disfunctioneren meer is. Om die reden, zou je er voor kunnen kiezen om voor nu de diagnose te laten vallen, zodat zij zich wel kan verzekeren.


Veel succes, met vriendelijke groet,

Marjolein Tanke

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER