VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
MOET JE STOPPEN MET STIMULANTIA ALS JE GAAT DRINKEN?

Are there any potentially dangerous pharmacological effects of combining ADHD medication with alcohol and drugs of abuse? A systematic review of the literature. 

Barkla XM, McArdle PA, Newbury-Birch D. 

BMC Psychiatry. 2015 Oct 30;15(1):270.

 

Het recente artikel van Barkla werpt een vraag op die wij vaak horen in de spreekkamer: “mag ik alcohol drinken bij mijn medicatie?”. Op beide producten staan gele stickers omdat het de “rijvaardigheid kan beinvloeden”(bij de stimulantia staat overigens niet dat dit in positieve zin is…)

De auteurs hebben het grondig aangepakt en de literatuur verzameld over de laatste 22 jaar waarbij zij 20 relevante artikelen vonden over de combinatie ADHD medicatie en drugs/ alcohol. Er werden geen klinisch relevante interacties beschreven tussen drugs of alcohol en methylfenidaat, atomoxetine en dexamfetamine.

Sommige ADHDers namen veel meer alcohol tot zich als zij tevens stimulantia gebruikten, maar ook dit leidde niet tot grote problemen: zij hadden vaker een goede dronk, meer energie en minder gevoel dronken te zijn, wel mogelijk wat meer problemen met hun darmen.

Sommige cocaine gebruikers vonden de toevoeging van stimulantia niet prettig: zij waren minder vrolijk en hadden meer slaapproblemen.   

De combinatie atomoxetine en alcohol leidde tot meer misselijkheid, maar er werden geen leverproblemen gemeld.  

Er bestaat natuurlijk wel het risico bij langdurig en groot alcohol gebruik op leverschade en cognitieve problemen.

Er waren geen aparte studies over cannabis en alcohol, maar aangezien cannabis vaak bij andere drugs wordt gebruikt en er geen gevaarlijke interacties warden gevonden is het niet waarschijnlijk dat deze combinatie gevaarlijk is.

Al met al blijft het niet aanbevelenswaardig om alcohol en/ of drugs te gebruiken, maar de stelling “de combinatie van ADHD medicatie met alcohol en drugs is gevaarlijk” is niet gebaseerd op hard bewijs.  
SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER