VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
NIEUWE OPTIE UIT DE PIJPLIJN?

Guanfacine Extended Release: A New Pharmacological Treatment Option in Europe. 

Huss M, Chen W, Ludolph AG. Clin Drug Investig. 2015 Nov 20.

 

Het overzichtsartikel van Huss toont de mogelijke acties van guanfacine op cellulair niveau, vat enkele grote klinische studies samen en bespreekt de voor- en nadelen van het gebruik (behalve de kosten…)

Het meest effectieve anti-ADHD medicament is al bijna 70 jaar oud: de stimulantia. In 2004-2006 kwamen de langwerkende vormen in Nederland op de markt en even later atomoxetine. Clonidine was enkele decennia geleden nog een beetje in zwang, nu wordt het door veel behandelaren vergeten. De huidige voorkeursmedicatie richt zich dus voornamelijk op de dopaminerge of adrenerge overdacht.

 

Hopelijk komt dit jaar een voor ons nieuw medicament op de markt: guanfacine ER, het komt uit dezelfde stal als clonidine, maar lijkt minder ongewenste bijwerkingen te hebben. Het is een selectieve α2A-adrenerge receptor agonist; clonidine werkt ook op de andere α2- adrenerge receptor subtypes. Het kan ingezet gaan worden bij onvoldoende effect van de eerste en tweede keuze middelen. Naar verwachting is de “vergoeding” vergelijkbaar met die van atomoxetine.

 

De onderzoekers melden dat het naast verhogen van postsynaptische noradrenaline ook lijkt te werken op uitgroei en rijping van de spines van de dendrieten.

Het wordt als monotherapie ingezet, maar ook als adjuvans bij de andere middelen. Het zou in het bijzonder nuttig zijn bij ticstoornissen of ODD. Guanfacine lijkt ook de emoties en de gevoelens van frustratie in positieve zin te beinvloeden. Ook kan het gebruikt worden bij PTSS. Het zou sneller effect hebben dan atomoxetine en de effect size is vergelijkbaar, tussen de 0.43 to 0.86.

 

De dosering bij kinderen en adolescenten is meestal tussen de 1 en 4 mg /dag (0.05–0.12 mg/kg/dag in 1x). De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid (30.4 %), hoofdpijn (26.3 %) en  moeheid (14.2 %). Het kan dus ook, net als clonidine, ingezet worden bij circadiane ritmeproblemen (dan wel de dosis in de avond geven!)

Stoppen van de medicatie kan niet abrupt ivm kans op tijdelijke bloeddruk stijging, max 1 mg per week dalen lijkt veilig.

 

Geïnteresseerden in het hele artikel kunnen het via het ADHD Netwerk opvragen.

 
SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER