VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
ADHD EN LAAG VITAMINE D

Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD vaak een te laag gehalte aan vitamine D hebben in het bloed. Vitamine D bouw je op via zonlicht op je huid en via voedsel, onder andere vette vis zoals makreel en zalm. In de winter als de zon minder vaak schijnt is er dus een grotere kans op een tekort aan vitamine D dan in de zomer. Daarnaast eten we over het algemeen te weinig vette vis om in de behoefte aan vitamine D te voorzien.


Wat doet vitamine D?

Vitamine D is nodig voor je tanden en botten. Minder bekend is dat het een belangrijke functie vervult bij psychische klachten zoals depressie, psychose, ADHD en autisme.


ADHD en vitamine D

Onderzoek laat nu zien dat aanvulling van vitamine D de ernst van ADHD symptomen vermindert bij kinderen die medicatie gebruiken. De dosis in dit onderzoek was 2000 IE vitamine D3 per dag. Vitamine D3 aanvullen bij kinderen met ADHD lijkt dus een goed advies, vooral in de winter.

Volwassenen met ADHD zijn helaas niet uitgebreid onderzocht. Het is onbekend of behandeling met vitamine D zonder medicatie, ook voldoende effect heeft op vermindering van de symptomen van ADHD.


Sandra Kooij - april 2017


Meer info
Effect of vitamin D supplementation as adjunctive therapy to methylphenidate on ADHD symptoms: A randomized, double blind, placebo-controlled trial.
SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER