VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Dinemarie Teunissen (kinderen/jeugd)
Nannet Buitelaar (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
AUTISME SPECTRUMSTOORNISSEN BIJ NORMAAL BEGAAFDE MENSEN (RECENSIE)

Autisme spectrum stoornissen bij normaal begaafde volwassenen, 2e druk, 2008 Redactie: E.H. Horwitz, C.E.J. Ketelaars, A.M.D.N. van Lammeren. Van Gorcum, € 24,50.

 

Door Erica van Barneveld-de Lange

Bron: Nieuwsbrief Kenniscentrum ADHD bij volwassenen, jaargang 10, nr. 2, mei 2008

Hoe langer ik werk met volwassenen met ADHD hoe vaker ik ook autisme spectrum stoornissen tegen kom. De tweede druk van bovengenoemd boek biedt een mooi overzicht van de huidige kennis rondom een topic dat gelukkig steeds meer aandacht krijgt binnen de volwassenen psychiatrie. Het boek bestaat uit overzichtelijke hoofdstukken die de diverse aspecten van autisme spectrum stoornissen (ASS) bij volwassenen belichten. Ten opzichte van de eerste druk is de informatie geactualiseerd en zijn er nieuwe hoofdstukken over genetica, beeldvormende technieken en co-morbiditeit toegevoegd.

 

In het eerste deel wordt de theorie over diagnostiek en behandeling van ASS samengevat. Er wordt wereldwijd veel beeldvormend onderzoek gedaan naar autisme en er zijn veel aanwijzingen voor afwijkingen op anatomisch/functioneel niveau. Het lezen van het betreffende hoofdstuk helpt om deze vormen van onderzoek te plaatsen in het grotere geheel. In de andere hoofdstukken komen diagnostiek en behandeling inclusief de instrumenten daarvoor aan bod.

In het tweede deel volgen hoofdstukken over verschillende vormen van co-morbiditeit bij ASS, zoals ADHD, angst en tics. Ook is er een hoofdstuk over de differentiaal diagnostiek ten opzichte van schizofrenie. Wat legt van Lammeren uit hoe het komt dat er weinig bekend is over ADHD in combinatie met ASS. Zij presenteert een casus die velen van ons zullen herkennen; deze casus helpt te onderbouwen waarom het belangrijk is beide stoornissen vast te stellen danwel uit te sluiten. Kortom een lezenswaardig boekje dat een Nederlandstalig overzicht biedt van de huidige stand van wetenschap rondom autisme bij volwassenen.

Het boek is via bol.com te bestellen.ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER