www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
BEKEND NEDERLAND AAN DE RITALIN!

Door: Suzan Otten-Pablos

 

Het is een trend: Bekende Nederlanders die experimenteren met Ritalin. Waren daar eerst René Gude, Daan Heerma, Tibo Guide en Arie Boomsma met hun experiment, nu zijn er Victoria Koblenko en BNN-collega’s Geraldine Kemper en Jan Versteegh. Zij gaan in het programma Spuiten en Slikken onderzoeken wat Ritalin met je doet als je geen ADHD hebt. Want zo stelt presentatrice Victoria Koblenko: “de drug wordt steeds populairder en dus wil ik het ook wel eens proberen.”

 

Natuurlijk. Dat zou ik ook willen. Er is trouwens wel een klein verschilletje met het experiment van Arie Boomsma & Co. Die verstopten zich in een hutje op de hei, namen een overdosis Ritalin, en schreven, onder invloed, een onsamenhangend stukje voor een krant. Pas daarna mogen ze bij De Wereld Draait Door vertellen over hun avontuur en hun schrijfseltje toelichten. Maar omdat we natuurlijk wel een beetje met de tijd mee moeten gaan lijkt het nieuwe experiment echt helemaal live. Het drietal gaat uitzoeken of ze zich beter kunnen concentreren met Ritalin. Ze nemen de drug daarom vlak voor de opnames in.


Tenenkrommend. ADHD is een serieuze aandoening en kan voor veel leed zorgen. Ritalin is voor mensen met ADHD een medicijn, geen drug. En met alle medicijnen, dus ook met medicatie bij ADHD, hoor je uiterst zorgvuldig om te gaan. Daar experimenteer je niet mee en zeker niet op TV. Het is namelijk heel simpel. Als je je ziek voelt ga je naar de dokter. En Bekende Nederlanders horen een voorbeeld te zijn. Maar nee, Arie Boomsma & Co beweren dat kinderen Ritalin als snoepjes krijgen en geven zelf het slechte voorbeeld door er een paar tegelijk in te nemen. En Victoria Koblenko zegt: “ik vind het vreemd dat het tegenwoordig een trend is om Ritalin te slikken: wat wij vroeger op Dextro deden gebeurt nu met Ritalin. Bizarre ontwikkeling.”


Wat je zegt ben jezelf, een bizarre ontwikkeling inderdaad: Bekende Nederlanders die voor een televisieprogramma medicijnen innemen voor een aandoening die ze niet hebben. Het is net zoiets als een bril opzetten terwijl je zonder vele malen beter kunt zien. Hoe dom wil je het hebben? En wat het extra bizar maakt is dat dergelijke experimenten, omwille van de kijkcijfers, alleen maar gaan over medicatie bij ADHD. Want Ritalin als drug bekt nou eenmaal leuker dan Ritalin als medicijn. Misschien heb ik het mis en is een live-insuline-experiment de volgende stap. Of nog beter: met Bekend Nederland gezellig samen aan de chemo!


Terug naar de uitzending. We zien een giechelende Victoria Koblenko die wappert met een briefje en zegt: “hi hi hi, ik merk nog niks.” Samen met Geraldine Kemper en Jan Versteegh heeft ze een half uurtje geleden wat pilletjes geslikt. Victoria en Geraldine twee en Jan drie. Net als het experiment van Arie Boomsma & Co een overdosis, want zelfs patiënten met ADHD beginnen hier nooit mee. En hoe komt het drietal eigenlijk aan deze medicijnen? Is het voorgeschreven door een arts?


Drugsonderzoeker Toine Pieters schreef een proefschrift over Ritalin en probeert in de uitzending het één en ander te nuanceren. Maar omdat de context van het programma zo belachelijk is, is het lastig om hier serieus naar te luisteren. Verder zien we een meisje met ADHD. Zij vertelt dat ze beter kan studeren met Ritalin, ondanks dat ze last heeft van bijwerkingen. Ook zien we iemand die een illegaal handeltje in Ritalin is gestart en het medicijn vergelijkt met XTC. Er worden ook mensen op straat gevraagd wat Ritalin met hen doet. We horen dat Ritalin verslavend is en afkicken maar moeilijk gaat. En verder is er een testje zonder en mét Ritalin.


Conclusie: Spuiten en Slikken heeft Ritalin neergezet op dezelfde kinderachtige en uitgekauwde manier als Arie Boomsma & Co. Victoria zegt zelfs dat ze dankzij de Ritalin dezelfde spanning voelt als voordat ze met iemand naar bed gaat. Ze kan een voorbeeld nemen aan de makers van
Het Klokhuis. Dit kinderprogramma maakte onlangs een heel volwassen uitzending over ADHD. Televisie zoals het hoort. En verder heb ik eigenlijk nog maar één vraag: willen de Bekende Nederlanders met ADHD nu alsjeblieft opstaan?


12/05/2014ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER