www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
STOP MET RITALIN

Door: Suzan Otten-Pablos

 

'Kinderen verdienen aandacht en respect in plaats van dat hun geest wordt afgestompt met een drug die de potentie heeft van cocaïne en heroïne. Het label ADHD is moreel failliet', lees ik in de eerste zinnen van het krantenartikeltje Stop met Ritalin dat ik tijdens mijn vakantie krijg doorgestuurd. En ook de rest van het stuk liegt er niet om. Ouders, leraren en overheid zijn vrijgepleit van het nemen van verantwoordelijkheid voor opvoedingsproblemen, ordeproblemen en overvolle klassen en de geesten van kinderen worden gedrogeerd en liefdeloos bedwelmd. Het verhaal in de Volkskrant eindigt met een oproep aan ouders om, bij eigen twijfel, hun kinderen vooral niet te laten onderzoeken. Want een onderzoek betekent een enkeltje 'gedragsstoornis' met bijbehorende medicatie en een verstoord zelfbeeld als gevolg.

 

Even op me in laten werken. Want eerlijk gezegd geloof ik niet wat ik lees. Daarom lees ik het nog een keer. En daarna nog eens en nog eens. Staat er nu echt dat mijn kinderen door de medicatie hun spontaniteit verliezen, minder creatief worden en hun talent verloren gaat? Wie is deze schrijver in vredesnaam? Een psychiater of andere specialist op het gebied van ADHD?

 

Verbijsterd zoek ik de naam en de achtergrond van de auteur op. Mijn hemel. De schrijver van dit verhaal is onderwijsspecialist en leerkracht in het speciaal basisonderwijs. Hij heeft dus alles behalve een medische achtergrond. Wellicht ziet hij op school kinderen met ADHD voorbijkomen, maar het is maar goed dat het geen leerkracht van mijn kinderen is. Sterker: van leerkrachten die zo buiten hun boekje gaan moeten ze de onderwijsbevoegdheid afpakken. Dergelijke uitspraken zijn ronduit schadelijk. Voor de medische wereld en voor het onderwijs, maar bovenal voor deze kinderen en hun ouders.

 

Een korte uitleg waarom. Vroeger wist niemand zich raad met mij. Regelmatig werd ik gillend en krijsend aan mijn haren naar boven gesleurd. Eindeloos veel keren plofte ik radeloos op mijn bed. De negatieve aandacht maakte van mij een onzeker en verdrietig meisje en mijn zelfbeeld werd lager en lager. De term MBD viel wel eens, maar daar bleef het ook bij. Niemand kwam namelijk op het idee om mij te laten onderzoeken.

 

Als ik de schrijver van het artikel mag geloven hebben mijn ouders het vroeger goed aangepakt. Ze bespaarden me een enkeltje 'gedragsstoornis', ik kreeg geen drogerende medicijnen en ik werd niet liefdeloos bedwelmd. Ze gaven me op hun manier aandacht en respect, maar de opvoedingsproblemen bleven, evenals de problemen op school. Ze lieten me gewoon eenzaam en alleen aanmodderen, ten koste van alles. Mijn spontaniteit, mijn creativiteit, mijn talent. 

 

Pas jaren na de geboorte van mijn kinderen kreeg ik de diagnose. En dankzij de medicatie kwam mijn leven ook weer een klein beetje op de rit. Eindelijk kon ik zeggen: ik ben blij met mezelf. Met de nodige littekens, dat wel. Afgebroken opleidingen, mislukte relaties, pijn en verdriet, het hoorde er allemaal bij. En waarom? Omdat mijn ouders me niet hebben laten onderzoeken en ik geen 'label' en medicijnen kreeg om me wat beter en gelukkiger te voelen.

 

Boos op mijn ouders ben ik niet. Dingen gaan zoals ze gaan en achteruit kijken heeft weinig zin. Ze hebben me vast naar eer en geweten grootgebracht. Maar ik weiger het wel om deze zware rugzak met bagage aan mijn kinderen mee te geven. Dan vallen ze om en hebben ze geen kwaliteit van leven. Dat begrijp ik als geen ander. Mijn kinderen aan hun lot overlaten heeft niks te maken met aandacht en respect, maar alles met het niet willen nemen van verantwoordelijkheid. En dit zeg ik niet om mij er gemakkelijk van af te kunnen maken. Dit zeg ik omdat ik van mijn kinderen houd.

10/08/2014ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER