www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
GASSEN EN REMMEN
Door: Suzan Otten-Pablos

 

Stel je eens voor; je hebt behoefte aan overzicht, duidelijkheid en structuur, maar aan de andere kant heb je ook behoefte aan vrijheid. Je houdt van afwisseling, maar ook van regelmaat. Je bent dol op de drukte bij andere mensen, maar je raakt er ook door overprikkeld. Je vindt het leuk om de telefoon op te nemen, maar je raakt er ook door afgeleid. En als je eindelijk een keer rust hebt ben je bang dat je het binnen de kortste keren saai gaat vinden.

 

Je bent creatief, maar je springt van de hak op de tak. Je kunt goed hyperfocussen, maar verder heb je een slechte concentratie. Verschillende gesprekken tegelijkertijd kun je niet volgen, je kunt niet goed plannen en het is heel druk in je hoofd. Je bent gevoelig voor prikkels, je bent impulsief en je kunt geen keuzes maken. Of je praat voor je beurt en flapt er dingen uit voordat je er erg in hebt.

 

Als je je hierin herkent kan het zijn dat je naast ADHD ook autistische trekken hebt. En dat is verwarrend omdat ADHD en autisme elkaar behoorlijk kunnen tegenwerken. Regelmaat geeft je rust, maar als regelmaat te lang duurt wordt het saai. Aan de ene kant ben je een pietje precies en aan de andere kant een chaoot. Je kunt eigenlijk maar één ding tegelijk doen, maar tegelijkertijd houd je er ook van dat alles op je afkomt en je moeite moet doen om alles bij te houden.

 

Zelf heb ik dit ook wel een beetje. Mijn hoofd staat nooit stil. Het is altijd een chaos. Zelfs tijdens het autorijden, koken, zwemmen en schrijven. Hier heb ik geen controle over en het gaat maar door en door. Vaak voer ik hele gesprekken met mezelf. Niet alleen overdag, maar ook 's nachts. Regelmatig ga ik ook te laat de deur uit. Dat komt door mijn slechte besef van tijd, mijn moeite met plannen en omdat ik word afgeleid door mijn eigen gedachten. Tegelijkertijd vind ik het vreselijk om te laat te komen en raak ik in paniek als dat dreigt te gebeuren.

 

Mensen met ADHD staan bekend als multitaskers. Maar dat gaat bij mij niet op. Als iemand mij een vraag stelt terwijl ik met iets anders bezig ben kan ik in de stress schieten en zelfs volledig blokkeren. Ook snel schakelen tussen taken en bezigheden is een opgave voor mij. Door de ADHD ben ik verstrooid en vergeet ik vaak wanneer ik wat moet doen of ik denk er op het juiste moment niet aan. Dit maakt me zo onrustig dat ik bijna obsessief lijstjes maak met dingen die ik niet mag vergeten of die nog moeten gebeuren.

 

Vaak maak ik het mezelf extra moeilijk doordat ik aan de ene kant niet tegen prikkels kan, terwijl ik aan de andere kant deze prikkels juist op wil zoeken. Soms voel ik me een volwassene en een kind tegelijk. Aan de ene kant heb ik geen rem en aan de andere kant rem ik vaak te hard. Dat brengt spanning en onrust met zich mee. Want aan de ene kant rem ik mijn impulsiviteit, terwijl ik tegelijkertijd het geheel niet kan overzien. Hierdoor doe ik soms de meest vreemde dingen die ik eigenlijk niet wil doen.

 

Aan de ene kant wil ik dus overzicht, duidelijkheid en structuur en aan de andere kant juist niet. Hierdoor zit mijn hoofd nog voller, ben ik sneller moe, heb ik slaapproblemen en soms ook last van wisselende stemmingen. Want ga er maar aan staan: aan de ene kant wil je dat dingen voorspelbaar zijn en aan de andere kant raak je ook weer snel uitgekeken op dingen die te lang duren. Het is steeds met één voet op het gas en met de andere voet op de rem. Om gek van te worden!


08/09/2014ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER