www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
DEXAMFETAMINE

door: Suzan Otten-Pablos

 

'Sinds 1 maart is er Amfexa op de markt, een geregistreerde vorm van dexamfetamine van 5 mg. Nu dit middel er is, zijn apothekers verplicht om dit middel te verstrekken in plaats van apotheekbereidingen. Dit betreft overigens alleen de preparaten van 5 mg. Maar het merkmiddel is fors duurder en wordt bovendien niet vergoed vanuit de basisverzekering.'

 

Dit bericht van Impuls & woortblind krijg ik vanmorgen doorgestuurd. Het is ronduit stuitend. Dexamfetamine wordt vaak als tweede keuze gebruikt als methylfenidaat niet goed werkt. Circa 30.000 mensen gebruiken dexamfetamine. Veel van deze mensen krijgen vanaf 16 april 2016 te maken met torenhoge kosten. Dit kan wel oplopen tot 100 euro per maand.

 

Het is bizar dat dexamfetamine 5 mg uit de basisverzekering wordt gehaald. Voor veel mensen wordt het zo onmogelijk om een adequate behandeling in te zetten. In deze tijd, waarin alles duurder wordt, kunnen mensen het simpelweg niet meer betalen. Concreet betekent dit dus dat veel mensen hun noodzakelijke medicijnen niet meer krijgen. Dit heeft enorme consequenties. Voor de patiƫnt en voor de maatschappij.

 

Een voorbeeld hiervan is Ina. Na een jarenlange zoektocht en vele omwegen krijgt ze op 26-jarige leeftijd de diagnose ADHD. Er wordt, naast gedragstherapie, gestart met Ritalin. Hierop reageert Ina niet goed. Ze wordt er opgejaagd van. Daarom stapt ze over op dexamfetamine. Ina merkt gelijk een enorm verschil. Ze voelt zich een compleet ander persoon en veel gelukkiger. Ze kan wonderbaarlijk stilzitten en leeft niet langer in een bubbel. Ook kan ze weer gewoon naar de supermarkt zonder het gevoel te hebben dat haar hoofd ontploft.

 

Dan hebben we Anne. Ze gaat het diagnostische traject in omdat ze het niet meer kan bolwerken. Ze zit overspannen en oververmoeid thuis en besluit wat aan haar problemen te doen. De diagnose ADD volgt en er wordt groepstherapie en dexamfetamine voorgeschreven. Ze heeft in het begin wel last van bijwerkingen, maar al snel wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. De onrust in haar hoofd neemt sterk af en haar concentratievermogen wordt stukken beter. Ook reageert Anne veel minder impulsief en de prikkelbaarheid is fors afgenomen.

 

Beide voorbeelden laten positieve resultaten zien. Zonder dexamfetamine hebben Ina en Anne een minder fijn leven. Hun levenskwaliteit wordt dankzij de dexamfetamine veel beter. Maar beiden beschikken ze niet over de financiƫle middelen om de medicatie zelf te betalen. Ze zullen allebei dus noodgedwongen moeten stoppen met deze medicijnen.

 

Gelukkig zet Impuls & woortblind zich in voor deze mensen. Ze hebben een WOB-verzoek ingediend bij het Zorginstituut Nederland (ZiN), met de vraag om opheldering. Ook vragen zij om duidelijkheid over de andere generieke vormen van dexamfetamine. De medicijnen zijn er namelijk in verschillende doseringen en het is niet de bedoeling dat die ook buiten de zorgverzekering gaan vallen. Het is nog even afwachten hoe dit alles af gaat lopen. Het enige wat we nu kunnen doen is de website van Impuls & woortblind in de gaten houden en heel hard duimen dat dexamfetamine weer betaalbaar zal worden voor iedereen.


8-3-16ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER