www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
POSITIEF NIEUWS!

door: Suzan Otten-Pablos

 

'ADHD-medicijnen op lange termijn niet schadelijk voor kind'. Dit nieuwsbericht is te lezen op de site van de NOS. Al snel nemen heel veel andere bronnen de kop over. Eindelijk! ADHD en medicatie zijn weer een keer positief in het nieuws.

 

Nog niet zo lang geleden was er aandacht voor een ander onderzoek waarin werd aangetoond dat Ritalin langdurig doorwerkt in het kinderbrein. De mensen die Ritalin haten, reageerden massaal. Want natuurlijk zijn die medicijnen slecht voor kinderen. ADHD bestaat trouwens überhaupt niet. En je geeft je kind geen harddrugs voor een verzonnen ziekte. Kinderen raken aan deze chemische rommel verslaafd.

 

Deze reacties kennen we inmiddels. ADHD en medicatie waren het afgelopen jaar veelvuldig en negatief in het nieuws. Er werden zelfs televisieprogramma’s over gemaakt. Scholen zouden ouders bijvoorbeeld dwingen om hun kinderen pillen te geven. Als ze hier niet aan meewerken, moeten de kinderen van school. Het zal heus wel eens voorkomen, maar door voortdurend op deze manier over ADHD en medicatie te berichten, vergeten we de problemen waar mensen met ADHD werkelijk mee kampen.

 

Het meest recente onderzoek maakt me daarom blij. En het is ook geweldig dat de media er over schrijven. Dat gebeurt niet zo vaak. Het lijkt er zelfs meestal op dat het lekkerder bekt als je je negatief uitlaat over Ritalin. Maar nu is er dus eindelijk een positief bericht. Dat zal de vele ouders die aan het twijfelen zijn gebracht goed doen.

 

Natuurlijk komen de tegenstanders wel weer gelijk om de hoek kijken. Op Facebook krijg ik de reactie dat dit onderzoek vast zal zijn gesponsord door de farmaceutische industrie. En dergelijke onderzoeken moet je nooit serieus nemen. Ook de conclusie dat het slikken van medicatie op lange termijn geen invloed heeft op het gedrag of de hersenen van de kinderen roept uiteenlopende reacties op. De NOS haakt hier gelukkig weer snel op in. 'Onderzoek ADHD-medicijnen betekent niet dat slikken geen zin heeft', staat er in het aanvullende artikel op het internet.

 

En zo is het ook. Dat er geen blijvend effect is van de medicijnen zegt niets over het effect op het moment dat je ze inneemt. We weten dat medicatie bij ADHD de meest effectieve behandeling is. Ritalin is een soort chemische bril waarmee je beter kunt zien. Maar als je de bril afzet wordt het zicht weer minder. De glazen moeten ook precies de juiste sterkte hebben. Medicatie moet dus op maat worden ingesteld.

 

Het positieve effect van de medicatie zie ik hier thuis elke dag. Een half uurtje na inname zie ik mijn kinderen veranderen in hun gedrag. Ze kunnen zich beter concentreren, zijn minder impulsief, maken minder ruzie en zijn vooral meer leerbaar. Met medicatie zitten ze echt stukken beter in hun vel. Ze zijn blijer en gelukkiger. Hopelijk helpen de uitkomsten van het onderzoek onzekere ouders over de streep te trekken. Het geven van medicijnen aan een kind doe je nooit zomaar en is ook niet leuk. Maar soms is het gewoon nodig om de dingen beter te kunnen zien.


27-12-2016ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER