www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
DOOD DOOR RITALIN?

door: Suzan Otten-Pablos


'Mogelijk drie volwassenen dood door Ritalin', kopt de NOS. Met dit nieuwsbericht word ik geconfronteerd op mijn vakantieadres. Via een veel te trage internetverbinding probeer ik meer nieuws over dit onderwerp te vinden. Al snel kom ik erachter dat de ophef groot is en dat er weer veel rechtgezet zal moeten gaan worden.

 

Het is de zoveelste keer dat ADHD-medicatie negatief in het nieuws komt. Dat is vreemd. 500 bijwerkingen gemeld bij de Lareb, dit is maar 1% van de 57.000 Nederlanders die Ritalin gebruiken. We weten dat het aantal mensen met bijwerkingen veel hoger is. 75 Procent van de mensen die deze medicatie gebruiken zijn blij met het effect. Vaak hebben ze ook last van één of meer bijwerkingen, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Ook is het raar dat we van alle andere effectieve medicatie (bijvoorbeeld bij astma of kanker) de bijwerkingen accepteren, maar dat bij Ritalin niet doen. Komt dat misschien doordat we psychiatrische stoornissen nog steeds ontkennen en niet serieus genoeg nemen?

 

Ook is er door de media gegoocheld met de cijfers. In een krant zagen we 12.000 bijwerkingen voorbijkomen, maar bij navraag blijkt dat het Lareb geen idee heeft waar deze getallen vandaan komen. Daarbij: in alle artikelen die ik op het internet lees, staat dat het verband tussen de dood en het medicijngebruik niet is vastgesteld. Waarom dan deze ophef? Er hoeft geen verband te zijn tussen doodgaan en Ritalin. Mensen gebruiken medicijnen en mensen gaan dood. Dat betekent niet automatisch dat het één met het ander te maken heeft. Het is dus weer een stukje misleidende bangmakerij voor kinderen, volwassenen met ADHD en hun familie.

 

Het ergste van deze misleiding over de medicatie en de ontkenning van ADHD is dat mensen zich niet (meer) laten behandelen. Dit heeft (onnodig) ernstige gevolgen. Mensen met onbehandelde ADHD maken bijvoorbeeld vier keer zoveel ongelukken. Twee keer zo vaak overlijden ze jonger. Er is meer kans op depressie, angst, overspanning, verslaving en criminaliteit. 40 Procent van de gevangenen heeft (onder andere) ADHD. De medicatie voorkomt recidiveren bij follow up na vrijlating uit de gevangenis. Het is dus zeer schadelijk voor de maatschappij om de effectiviteit van ADHD-medicatie onder te waarderen en ook om onjuiste informatie te geven aan mensen met ADHD en hun behandelaars.


Er wordt nu gedaan of ADHD een kinderstoornis is. Hiermee gaan we twintig jaar terug in de tijd. Dat is niet wat we willen. De informatie die het CBG geeft, klopt ook niet. De resultaten zouden meestal niet opwegen tegen de bijwerkingen. Dit is onjuist. Methylfenidaat (Ritalin) is het meest effectieve medicijn voor kinderen en volwassenen met ADHD. Jaarlijks overlijden in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, 1.000 mensen aan overmatig alcoholgebruik en 540 mensen door het (verkeerd) gebruik van pijnstillers. Dat zijn forse getallen als je het opweegt tegen (mogelijk) drie doden door het gebruik van Ritalin. Zullen we daarom gewoon weer even normaal doen met zijn allen?

28-4-2017


ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER