www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
DRUGSTEST

door: Suzan Otten-Pablos

 

Na een jarenlange worsteling heeft Janna, sinds een aantal maanden, de diagnose ADHD. Ze heeft veel teleurstellingen in haar leven gehad. Al van kinds af aan gingen er veel dingen mis. Deze mislukkingen maakten Janna onzeker. De diagnose voelde daarom als een soort bevrijding. De puzzelstukjes vielen eindelijk op hun plaats.

 

De behandeling van Janna bestaat uit coaching en medicijnen. Ze krijgt vooral praktische hulp bij alledaagse dingen. Daarbij kan ze zich door de medicatie beter concentreren. Het zorgt er ook voor dat ze minder impulsief op dingen reageert. Ze is rustiger en beheerster. Dit is fijn en de regelmaat komt haar goed van pas tijdens haar werk. Janna werkt namelijk als wijkverpleegkundige. Dat is een hele verantwoordelijke baan.

 

Voor haar werk is Janna veel onderweg. Met haar auto rijdt ze, in een straal van 25 kilometer, naar haar patiënten toe om ze in hun eigen omgeving van medische hulp te voorzien. Vroeger was ze nog wel eens onrustig achter het stuur, maar sinds Janna het medicijn Dexamfetamine slikt, gaat ook het rijden vele malen beter. Eerder had ze nog wel eens een ongelukje, maar het gaat nu al maanden heel erg goed.

 

Janna heeft het op dit moment eigenlijk prima voor elkaar. Ze geniet ervan dat de dingen in haar leven nu zoveel beter gaan dan voor de diagnose. Helaas is dit geluk van korte duur. Janna zal moeten stoppen met de medicijnen. Sinds 1 juli 2017 is er de drugstest om drugsgebruikers in het verkeer op te sporen. Met een simpele speekseltest kan de politie sporen van drugs aantonen. Dexamfetamine wordt ook gezien als drug. Mensen met ADHD, die medicatie gebruiken, kunnen ten onrechte als drugsgebruikers worden gezien. Voor Janna's werk is haar rijbewijs en haar auto van cruciaal belang. Ze wil geen onnodige risico's lopen.

 

Het is te triest voor woorden. Janna heeft haar leven, na jaren, eindelijk op de rit. En nu moet ze de structuur en de orde alweer loslaten. Hier komt weer een boel onrust en chaos voor in de plaats. Een schrijnende situatie voor Janna en vele anderen met haar. Want ze staat hierin natuurlijk niet alleen. Dit is ook de mening van belangenvereniging Impuls en Woortblind. Zij zien graag dat mensen die zich netjes aan de voorgeschreven medicatie houden een schriftelijke verklaring krijgen van hun behandelaar. Deze verklaring kan men aan de politie laten zien. Ze weten dan dat je Dexamfetamine als medicijn gebruikt en geen drugsgebruiker bent.

 

Tot op heden is het helaas nog niet gelukt om uitzonderingen op de regel te maken. Volgens de wet mag je als je het medicijn Dexamfetamine gebruikt niet deelnemen aan het verkeer, omdat 'drugs' het rijgedrag negatief beïnvloeden. Maar daarmee is voor Impuls en Woortblind de kous niet af. Ze beraden zich op vervolgstappen. De kwestie is ook voor D66-kamerlid Vera Bergkamp nijpend genoeg om schriftelijke Kamervragen te stellen. Het zal nog wel enige tijd duren voordat er antwoorden komen, maar hopelijk helpt het wel om de situatie voor Janna en haar lotgenoten beter te maken.


16-08-2017ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER