www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
PETITIE

door: Suzan Otten-Pablos

 

Vanaf 1 januari 2018 verlagen veel zorgverzekeraars de vergoeding van de wettelijke bijdrage op langwerkende ADHD medicatie fors. Er zijn nog wel een paar mogelijkheden om voor een redelijke vergoeding in aanmerking te komen, maar bij deze pakketten hoort een torenhoge premie. Of er is een medische selectie, waarna patiënten met ADHD alsnog uitgesloten worden en zich niet aanvullend kunnen verzekeren. Samen met Impuls & Woortblind ben ik daarom een petitie gestart.

 

Er wordt goed getekend. Een greep uit de vele reacties…

 

“Ik teken omdat mijn dochters en ik medicatie gebruiken voor ADHD. De verzekering verlaagt de vergoeding van €1000,- naar €200,- Ik weet niet hoe ik dit moet gaan betalen in 2018.”

 

“Ik teken omdat mijn kinderen en andere mensen recht hebben op medicatie als dat helpt in hun dagelijks functioneren. Maar dat wordt op dit moment erg moeilijk gemaakt als je het zelf moet bekostigen voor 3 man 110 euro in de maand.”

 

“Ik teken omdat ik 2 kinderen heb die langwerkende medicijnen gebruiken. Niet meer te betalen dus. Meer vergoeden, in plaats van minder vergoeden! Zonder het gebruik van deze medicatie hebben ze geen normaal leven meer, maar wordt hun leven een hel…”

 

“Ik teken omdat ik vind dat mensen die ziek zijn niet nog eens extra gestraft moeten worden met een dikke rekening.”

 

“Ik teken omdat mijn dochter grote baat heeft bij de lange afgifte Concerta. Ik moet er niet aan denken dat zij deze medicijnen niet meer kan krijgen. Weg schoolprestaties, sociale contacten, activiteiten en sport. Dit kan ze dan niet meer volhouden…”

 

“Ik teken omdat ik mij gediscrimineerd voel als ADHD-patiënt en ik niet de juiste medicatie kan krijgen. Mijn leven zou zoveel gemakkelijker en menswaardiger zijn zonder de reboundverschijnselen. Ik heb recht op een menswaardig bestaan.”

 

“Ik teken omdat mijn zoontje langwerkende medicatie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat hij er niet steeds aan hoeft te denken dat hij om de 4 uur medicatie moet. Het laat hem kind zijn!”

 

“Ik teken omdat het juist voor mensen met een concentratiestoornis niet te doen is om meerdere malen per dag een pilletje te nemen. Het kortwerkende medicijn is geen gelijkwaardig alternatief!”

 

“Ik teken omdat ik zelf ADHD heb. Medicatie zorgt ervoor dat ik mijn leven op orde heb, mijn werk goed kan doen, mijn gezin draaiend kan houden. Kortom gelukkig ben en van waarde kan zijn voor deze maatschappij! Ik weet zeker dat ik nu meer 'oplever' dan dat ik 'kost'.”

 

“Ik teken omdat ik het schandalig vind dat er zo met ADHD wordt omgegaan. Alsof je er vrijwillig voor kiest. Ik functioneer echt beter met medicijnen, net als mensen met diabetes, hoge bloeddruk, hartproblemen…”

 

“Ik teken omdat het belangrijk is dat deze groep mensen, die het vaak al niet makkelijk hebben, ook niet nog eens gestraft worden in financiële zin.”

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan…

 

Het is duidelijk: zorgverzekeraars discrimineren mensen met ADHD. Heb jij al getekend? Ja? Dat is mooi! Nee? Doe het alsjeblieft nu! Dank!


23-11-2107ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER