www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
DIPLOMA

door: Suzan Otten-Pablos

 

Beste leerplichtambtenaar,

 

Herinner je je mij nog? Nee? Denk even diep na. Ik ben het, de moeder van die jongen die je vier jaar geleden genadeloos in de steek hebt gelaten. Weet je het weer? De moeder die je hebt gedreigd met een proces-verbaal, omdat ze niet naar jouw pijpen wilde dansen. De moeder die je in de kou hebt laten staan en zich daardoor intens machteloos heeft gevoeld. De moeder die je tijdens een gesprek op school zo ontzettend boos hebt gemaakt dat ze weg is gelopen, omdat ze jou anders over het tafeltje zou hebben getrokken.

 

Natuurlijk valt bij jou nu het kwartje. Je bent mij niet vergeten en mijn kind al helemaal niet. Het dertienjarige ventje van toen die dolgraag naar school wilde om dingen te leren. Maar de school waar hij graag naar toe wilde, wilde hem niet hebben. Mijn kind zou zogenaamd te ingewikkeld zijn. ADHD en een disharmonisch profiel. Ze wilden er hun vingers niet aan branden. Hij moest maar naar het speciaal onderwijs of naar het orthopedagogisch didactisch centrum. Ondanks het advies van de basisschool om deze jongen naar een reguliere school te laten gaan, zou hij hier thuishoren. We stonden met onze rug tegen de muur.

 

Omdat ik in mijn kind geloofde, besloot ik om mijn hart te blijven volgen. Onze zoon moest gewoon worden toegelaten op een ‘normale’ school. Er was toch vast wel iemand die ons hiermee wilde helpen? Daarom vroeg ik jou om hulp. Als ik het niet voor elkaar kreeg, moest het de leerplichtambtenaar toch zeker lukken? Helaas bleek dit een misvatting. Je was het eens met de afwijzende school en steunde ons niet.

 

Gelukkig kwam er wel hulp uit andere hoeken. Van onderwijsjurist Katinka Slump, advocaat Annie Wigger en Oudervereniging Balans. Zij sloten ons kind in hun hart en vochten met mij mee. Commissie hier en commissie daar, maar het is ons gelukt. Onze zoon werd toegelaten op een reguliere school en kreeg vier jaar lang alle zorg, liefde en aandacht die hij nodig had.

 

En wat denk je? Dit kind is voor zijn examen geslaagd. Niet met de hakken over de sloot, maar met een briljante cijferlijst. Gewoon in vier jaar tijd, zonder verdere problemen. Ik wist het en daarom bleef ik me er hard voor maken. Op 5 juli 2018 gaan we samen met hem zijn diploma halen. Wat ben ik ongelofelijk trots. Ja, ik voel de tranen. Hij heeft het zelf gedaan. Tijdens de uitreiking zullen we even aan je denken en hopen dat je in het vervolg beter naar ouders zal luisteren. Zij hebben namelijk bijna altijd gelijk.

 

Met vriendelijke groet,

Suzan Otten-Pablos


15-6-2018ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER