www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
PUZZELEN

door: Suzan Otten-Pablos

 

Het regent hier al weken onvoldoendes. Voor Duits zelfs twee keer een 1 achter elkaar. Haal dat maar weer eens op. En dat is nog niet alles. Aan huiswerk maken, komt dochter niet meer toe. Ze loopt hopeloos achter, is het overzicht compleet kwijt en er is een allesoverheersende chaos. Ze weet van voren niet meer waar ze van achteren moet beginnen.

 

De oorzaak van dit alles is dat dochter noodgedwongen moest stoppen met de medicatie. Ze heeft jarenlang Ritalin en Concerta geslikt en dat ging prima. Maar tijdens een stressvolle periode voor de zomervakantie ging het mis. Ze reageerde ineens allergisch op de medicijnen. Ze werd opstandig en boos en kon het niet meer verdragen.

 

Al eerder schreef ik er een column over. Dat dochter veel vrolijker is zonder de pilletjes. En dat is ook echt zo. Eigenlijk zou ik haar daarom nooit meer medicijnen willen geven. Het is zonder gewoon fijner en leuker. Er is alleen een probleempje. Dochter is het schoolvoorbeeld van een meisje met ADHD waarbij de concentratiestoornis op de voorgrond staat. Er is zonder medicatie geen concentratie. Het is weg.

 

En wat moet je dan? Eigenwijs vol blijven houden dat je nooit meer aan de medicijnen wilt, omdat je zonder veel gezelliger bent? De mensen die tegen medicijnen zijn, zullen hier inderdaad voor kiezen. Die vinden dat je geen pilletje moet nemen om betere schoolresultaten te halen. Maar daar gaat het niet alleen om. Als ik dochter nu zie, weet ik dat het gebrek aan concentratie op dit moment alles voor haar verpest.

 

We zijn daarom maar aan het puzzelen geslagen. Op zoek naar een medicijn waarbij ze vrolijk blijft, maar die haar ook beter laat concentreren. Of zoals ze het zelf zegt: “ik wil een wonderpil die geweldig werkt zonder die vervelende bijwerkingen.”

 

Het eerste probeersel was Dexamfetamine. In het begin ging het nog wel, maar daarna veranderde dochter weer in een zwaar geïrriteerd kind. En haar concentratie werd ook niet beter. Teleurgesteld bracht ik alle ongebruikte doosjes terug naar de apotheek. Wat konden we nu nog doen?

 

De kinderarts kwam met het idee om Modafinil te proberen. Dit middel is oorspronkelijk voor mensen die lijden aan narcolepsie, maar wordt in uitzonderlijke gevallen voorgeschreven bij ADHD. Vol goede moed is dochter met de medicatie begonnen. Zou het nu dan beter gaan? Zou ze zich eindelijk weer kunnen concentreren? Helaas. Ook dit medicijn heeft voor haar dezelfde nare bijwerkingen. Ze stond chagrijnig op en ging chagrijnig naar bed. Geen lol meer aan te beleven. En wat betreft de concentratie deed het middel bij dochter niks. We zullen verder moeten puzzelen.

 

Onze laatste hoop is Intuniv. Een gigantisch duur medicijn. Alleen de opbouwfase kost al ruim 235 euro. Gelukkig is er een speciale terugbetalingsregeling en hoef je zelf ‘maar’ 40 euro per doosje bij te betalen. De apotheek heeft het besteld en hopelijk kan dochter er snel mee beginnen. Wat zou het fijn zijn als dit middel haar helpt. Het is duur, maar hier heb ik werkelijk alles voor over.


12-10-2018ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER