www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
BEAUTIFUL DAY
door: Suzan Otten-Pablos


Bonk, bonk, bonk. Zoon stuitert de trap af naar beneden en gooit de deur met een zwaai open. Hij heeft de telefoon in zijn hand. “Het is weer zover, ik heb ze nu aan de lijn.” “Wie?”, vraag ik. “Zo is het een beetje onsamenhangend en vaag.” Zoon kijkt mij oververhit aan. “De radio, mama. Ik sta nu in de wacht, dus ik zal zo wel live zijn.”

 

Een paar weken geleden had zoon ook al met de radio gebeld. Dat was een beetje een zielig verhaal, want het ging toen over liefdesverdriet. Ze zochten mensen die een indrukwekkend verhaal te vertellen hadden. Natuurlijk had zoon dat en op zijn kamer had hij, zonder dat ik het wist, een berichtje naar de radio gestuurd. Even later werd hij teruggebeld en werd zijn lovestory live uitgezonden.

 

Achteraf was hij er zelf behoorlijk van onder de indruk. Hij had verteld over het meisje waarop hij verliefd was geweest. Voor haar verjaardag kocht hij een, voor hem dure, ring. Ze vierden haar verjaardagsfeestje en zoon mocht de DJ zijn. Het leek allemaal zo leuk, maar helaas ging de verkering na een weekje uit.

 

“Wat gebeurde er toen met die ring?”, vroegen de DJ’s. “Ze heeft de ring gehouden, maar ik heb geen idee wat ze ermee heeft gedaan.” De DJ’s vonden het allemaal maar zielig voor zoon. Hij won daarom twee kaartjes voor het Festival van het Gebroken Hart. Hij mocht een introducé meenemen en ging gezellig een dagje met oma naar Amsterdam. Een dag na de uitzending kreeg hij de ring van het meisje terug.

 

En nu is zoon jarig. Hij is weer naar boven vertrokken en ik zet de radio maar even wat harder. Niet veel later hoor ik de DJ’s zeggen: “Met wie heb ik het genoegen?” Door de speaker hoor ik mijn zoon praten. “Het is vandaag een bijzondere dag, want ik ben 18 geworden.” De DJ’s feliciteren hem. “Wat maakt het zo bijzonder?” “Nou, als je 18 bent, heb je ineens heel veel verantwoordelijkheden. Ik moest vanmorgen al met de uitvaartmaatschappij bellen om de verzekering op mijn naam te zetten.”

 

Wat een flapuit is het toch. En zo grappig hoe de DJ’s op hem reageren. Dat moet je ook maar kunnen. “Neem je je 18e verjaardag niet een beetje te serieus door nu al met je uitvaart bezig te zijn?” Maar zoon weet het zeker. “Dit hoort bij een volwassen leven.”

 

“Is er nog een liedje wat je graag wilt horen?” “Het is vandaag een speciale dag. Ik ben 18 geworden en daarbij hoort ‘it’s a beautiful day’.” “Ben je al veel gefeliciteerd door mensen die van je houden?” “Jazeker!” “En je rijbewijs?”, vragen de DJ’s. “Nee hoor, ik ga voorlopig gewoon nog met de trein.”

 

De radio gaat nu op zijn hardst. Want het is een mooie dag. Zoon komt beneden en zingt met het liedje mee. Wat een heerlijk kind. Hij durft het allemaal toch maar. Straks komt de visite en eten we een groot stuk taart. En als morgen zijn stempas op de deurmat ligt, luister ik deze uitzending nog een keertje terug.


28-2-2019ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER