www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
UITSTELGEDRAG
De vorige column is al een flinke poos geleden. We waren op vakantie. En daarna kwam het er niet van. Druk druk druk. Het onderwerp had ik wel in mijn hoofd, maar ik werd telkens afgeleid om iets anders te gaan doen. Iedere dag nam ik mij voor om er nu toch echt voor te gaan zitten. Helaas gebeurde dat niet. Mijn hoofd zat te vol en er waren teveel andere dingen die ook nog moesten gebeuren.

 

Toen ik er van de week eindelijk aan wilde gaan beginnen, was het heel warm. Tropisch, ik was bevangen door de hitte. We hadden net een vernevelaar gekocht voor de nodige afkoeling. En dus heb ik het ding aangezet en ben ik er apathisch onder gaan zitten. Niet even, maar heel lang. Het was zalig en weer een goede reden om alles uit te kunnen stellen.

 

Eigenlijk speelt het al een tijdje. Mijn hele leven stel ik al zaken uit, maar als ik een deadline had, kwam het toch allemaal op tijd nog goed. Dan wist ik wanneer iets af moest zijn en dat deed ik dan ook netjes. Maar nu is het anders. Niets helpt mij om de dingen op tijd te doen of af te krijgen.

 

Het is heel vervelend. En hoe meer ik zaken uitstel, hoe slechter ik mij voel. Er is constant een soort van knoop in de maag. Zo moest ik naar de dokter. Maar ik durfde niet en met een smoesje belde ik naar het ziekenhuis om de afspraak te verzetten. Dat deed ik niet één keer, niet twee keer, maar zeker drie keer. Gewoon echt niet meer leuk.

 

Op vakantie ging het eigenlijk niet anders. We deden veel minder dan dat we van plan waren. Toen we thuiskwamen en ik struikelde over alle bergen met wasgoed dacht ik alleen maar dat ik gek geworden was. Er leek gewoon geen einde aan te komen en ik stelde het maar uit. Uiteindelijk heb ik alles weggewerkt, maar vraag me echt niet hoe.

 

Uitstelgedrag hoort wel een beetje bij ADHD. Dit is vooral zo als het om klussen gaat die saai zijn of veel energie vragen. Uitstellen is niet altijd erg, maar als het vaak gebeurt, kan je er behoorlijk van in de stress schieten. Het kan zelfs zo erg worden dat je er niet meer goed van kan slapen.

 

Terwijl ik dit schrijf heb ik 1000 en 1 andere dingen gedaan. Iemand met ADHD kan dat. Een column schrijven is niet saai, maar er moeten ondertussen zoveel dingen worden geregeld. Even wat online bestellen, de laptop fixen en de belasting indienen. Ondertussen moet de hond ook nog eten. Mijn hersens maken overuren.

 

Hopelijk is binnenkort alles weer bij het oude. De vakantie is afgelopen en de structuur komt langzaam weer een beetje terug. Rust, reinheid en regelmaat. Misschien is dat voldoende om ‘normaal’ te kunnen functioneren. Gewoon werken en thuis de boel op orde houden. Het lijkt me heerlijk. De eerste stap heb ik in ieder geval gezet. Het begin is er. De column is af.


31-08-2019ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER