www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
BANGE DAGEN

door: Suzan Otten-Pablos

 

“De uitslagen van het bloedonderzoek zijn binnen en het ziet er niet best uit. Je kaliumgehalte is veel te laag. De dokter schrijft je nu met spoed een drankje voor.” Aan de telefoon heb ik de doktersassistente. “Maar is dat wel goed? Ik slik hier al medicatie voor en dan is het dubbelop.” Ze overlegt nog even. “Ja, dit is helemaal de bedoeling.”

 

Al een aantal maanden kwakkel ik met mijn gezondheid. Regelmatig ben ik misselijk en moet ik overgeven. Ook ben ik duizelig en moe. En heel vaak heb ik zere benen. Natuurlijk bedenk ik me wel dat mijn kalium weer te laag kan zijn. Hier kamp ik immers al tijden mee. Toch ga ik niet naar de dokter. Het is gewoon veel makkelijker om mijn kop in het zand te steken.

 

Bloedprikken is iets wat ik wel trouw doe. Omdat ik medicijnen slik om mijn kalium te verhogen, moet het bloed regelmatig worden gecontroleerd. Een te laag kalium is ronduit gevaarlijk. Maar een te hoge kaliumspiegel is ook niet goed. Ook dit kan ernstige klachten veroorzaken.

 

Lang was het op het randje, maar nu is het dus echt te laag. Een drankje moet er in korte tijd voor zorgen dat mijn waardes weer normaal worden. Die middag ga ik naar de apotheek. De dame achter de balie fronst. “Ben je gestopt met de tabletten? Tabletten en een drankje, het is wel heel erg veel.”

 

Ze loopt naar achteren. Maar al snel komt ze weer terug. “We zijn het aan het narekenen en de dosering is echt vreselijk hoog. We gaan voor de zekerheid de dokter even bellen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een overdosis krijgt.” Daarna rekent de apotheker alles nog even na. Lekker dan. Met het flesje in de hand loopt ze weg. We zullen het zo wel horen.

 

Even later is ze er weer. “De dokter en de apotheker zeggen dat je toch echt deze dosering moet nemen. Dat betekent dat de fles in 4 dagen op is.” “Met een dubbel gevoel ga ik met het drankje naar huis. Het lijkt mij handig om toch zelf even met de dokter te bellen. “Het klopt echt. Sterker nog: ik stuur nog even een herhaalrecept naar de apotheek. Je moet dus 2 flessen opdrinken in 8 dagen. Dan is het klaar.”

 

Het zal allemaal wel en ik neem maar een slokje van het drankje. O nee zeg, wat is dit vies. Maar ik zet door. Het lijkt me heerlijk om me weer beter te gaan voelen. Op de tweede en derde dag gebeurt dat ook. Eindelijk niet meer duizelig en moeten overgeven. Maar daarna gaat het mis. Mijn schouder doet pijn en mijn hand doet raar. Niet veel later beginnen alle spieren vreemd te doen. Geen kracht meer en bij vlagen vreselijk trillen.

 

Voor de zekerheid laat ik mijn bloed maar even prikken. En inderdaad; alles wijst erop dat mijn kaliumspiegel te snel aan stijgen is en dat hierdoor mijn spieren verzwakken. Wat ben ik bang. Mijn ADHD-brein wil van alles, maar mijn lijf laat me volledig in de steek. Van de dokter moet ik onmiddellijk stoppen met het drankje. Heel langzaam kom ik weer een beetje terug. Nu kan ik gaan werken aan een volledig herstel.

21-09-2019


ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER