www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
VERLOPEN PATENT
door: Suzan Otten-Pablos

‘Volgens onze gegevens heeft u het geneesmiddel Atomoxetine in gebruik. Dit medicijn is in Nederland bekend geweest onder de merknaam Strattera®. Het patent van dit geneesmiddel is verstreken, wat inhoudt dat andere fabrikanten dit middel onder de stofnaam in de handel mogen brengen. Omdat de ontwikkelingskosten door deze fabrikanten niet meer gemaakt hoeven te worden, zullen deze geneesmiddelen een veel lagere prijs hebben dan het merkgeneesmiddel.’


Voor mij ligt de brief van de apotheek. Die hebben ze me vast niet voor niks gestuurd, dus ik lees verder. ‘Zorgverzekeraars is er alles aan gelegen om zo snel mogelijk de gebruikers om te zetten naar het alternatieve gelijkwaardiger en goedkoper product. Aangezien er voor Atomoxetine een eigen bijdrage geldt, zal de lagere prijs ook leiden tot een lagere eigen bijdrage die de zorgverzekering u in rekening brengt in vergelijking met Strattera®.’

 

Om een lang verhaal kort te maken: concreet betekent dit dat de Strattera® capsules zullen worden omgezet naar Atomoxetine capsules. En de apotheek laat ook nog even weten dat de huisarts is geïnformeerd over deze omzetting en dat hij hier achter staat. Over de kwaliteit en werkbaarheid hoef ik mij ook al geen zorgen te maken. Die is en blijft gewaarborgd.

 

Het moet niet gekker worden. De huisarts wordt tegenwoordig eerder geïnformeerd dan de patiënt? Wie zegt dat ik deze aanpassing wil? Over de kwaliteit en werkbaarheid maak ik me wel zorgen. Dochter en ik slikken dit middel allebei. We zijn jaren op zoek geweest naar het juiste medicijn en eindelijk helemaal goed ingesteld. Waarom zou ik hier aan willen gaan sleutelen?

 

De reden van mijn huivering is dat ik met zoon iets soortgelijks heb meegemaakt. Toen het patent op de Concerta verlopen was, wilden ze hem ook aan het generieke middel zetten. Er zijn veel verhalen bekend van patiënten waarbij het alternatieve medicijn anders werkt dan het origineel, omdat de hulpstoffen anders zijn. De generieke Concerta en Ritalin werken bijvoorbeeld vaak korter. Ook de bijwerkingen kunnen anders zijn. Na dit gezegd te hebben, mocht zoon gelukkig aan de Concerta blijven.

 

Eerst maar eens de huisarts bellen. Als hij ‘medische noodzaak’ op de recepten zet, is de apotheek verplicht om het originele middel mee te geven. Het is een verhelderend gesprek. De brief van de apotheek blijkt ook niet helemaal te kloppen. Er is niks met de huisarts overlegd. Zonder gezeur past de huisarts de recepten aan.

 

Maar de apotheek doet minder makkelijk. “Nee mevrouw, de zorgverzekeraar gaat hier echt niet mee akkoord.” Ook nadat ik zelf met de verzekering heb gebeld en ze me hebben verzekerd dat een recept met ‘medische noodzaak’ voldoende is, blijft de apotheek moeilijk doen. We moeten het alternatief eerst maar een maand proberen. Als blijkt dat het middel anders werkt, mogen we onze vertrouwde medicijnen weer terug.

 

Niks tegen in te brengen dus. Met grote tegenzin beginnen we met de merkloze pilletjes. Vanaf dag 1 word ik misselijk als ik het middel heb ingenomen. Of er een steen op mijn maag ligt. Dochter heeft een vreemd gevoel in haar buik. De werking is wel ongeveer hetzelfde, maar de bijwerkingen dus duidelijk niet. In dit geval is het middel erger dan de kwaal. Na een maand bel ik de apotheek. Er wordt nog wel even ingewikkeld gedaan, maar uiteindelijk krijgen we onze Strattera® terug. We voelen ons meteen weer beter en dat is een hele opluchting. Maar waarom moet het toch altijd met zoveel gedoe?


30-09-2019ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER