www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
SHOPPEN

Door: Suzan Otten-Pablos

 

Mensen met ADHD nemen vaak veel te veel voorraad uit de supermarkt mee, omdat zij de verleiding van acties die een lekker gevoel geven niet kunnen weerstaan. Gelukkig heb ik hier geen last van, want boodschappen doen vind ik een ramp. Eerst moet je in de supermarkt alles in een kar doen en daarna moet je bij de kassa alles weer uit de kar halen. Vervolgens moet je alle boodschappen weer inpakken, om het thuis weer allemaal uit te pakken. Aan mij niet besteed.

Winkelen vind ik daarentegen wel leuk, vooral tijdens de uitverkoop. Omdat manlief en ik kleding nodig hebben besluiten we om samen een weekendje te gaan shoppen. En dus gaan zoon, dochter en honden naar hun tijdelijke verblijfsplaats bij opa en oma en beginnen wij vol goede moed en energie aan ons winkelavontuur.

De reis en de eerste paar winkels gaan best goed, maar na een paar uurtjes ben ik al helemaal kapot door de indrukken van buitenaf. Het voelt dan alsof ik in een sneldraaiende caleidoscoop zit, waarin geluiden, beelden en gedachten voortdurend veranderen. Hierdoor word ik afgeleid door onbelangrijke dingen die ik zie en hoor en ik heb constant het gevoel dat alles op hetzelfde moment gebeurt. Dit zorgt soms voor een gevoel van innerlijke beroering en soms zelfs paniek. Hierdoor verlies ik het perspectief en de mogelijkheid om prioriteiten te stellen uit het oog.

 

Vroeger had ik veel last van impulsief koopgedrag, want mijn rusteloosheid dacht ik kwijt te raken door impulsief geld uit te geven. Dan kocht ik schoenen die ik nooit aan zou doen. Of cadeautjes voor zoon en dochter. Want ik was toch in die leuke speelgoedwinkel. Of een nieuwe frituurpan, terwijl de oude nog niet versleten was. Dat soort dingen. Maar de nerveuze energie verdween er natuurlijk helemaal niet door en ik bleef mij zenuwachtig, gespannen en overprikkeld voelen.

 

Gelukkig weet ik mij tegenwoordig vaak beter te beheersen. Ik laat bij twijfel nog wel eens dingen achter de kassa leggen voor een beperkte tijd. Dan hoef ik niet meteen te betalen en ik kan op deze manier nog even nadenken over de aankoop. Meestal kom ik tot de conclusie dat de trui wel heel mooi is, maar dat ik al twee exemplaren heb die er op lijken. Achteraf zal ik de trui dan vaak toch niet kopen.

 

Mijn impulsieve shopgedrag ga ik vaak ook tegen door voor vertrek thuis een lijstje te maken met dingen die echt ik nodig heb. Of ik neem een contant maximumbedrag mee en laat mijn betaalpasje thuis. Op deze manier beperk ik de keuzemogelijkheden. Soms leg ik mijzelf een limiet op door vooraf een begin en eindtijd te bepalen en in welke winkels ik moet zijn om de inkopen te doen en niet naar andere winkels te gaan. Omdat ik snel word afgeleid in drukke winkels ga ik meestal winkelen op een rustig moment en ben ik dus in staat om niet alles te kopen wat los en vast zit.

 

Maar tijdens zo`n weekendje winkelen gaat deze theorie natuurlijk niet op. Sommige outletstores zijn zo waanzinnig groot dat ik van gekkigheid niet weet waar ik moet beginnen, laat staan waar ik moet eindigen. Dan loop ik minstens drie keer dezelfde route, om mijzelf te overtuigen dat ik echt niets vergeten ben en alles heb gezien. Het boodschappenkarretje is uiteindelijk propvol en na het passen koop ik maar drie dingen. Zoiets.

 

Winkelen doe ik eigenlijk het liefst alleen, zonder dat ik rekening hoef te houden met anderen.

Want manlief heeft het natuurlijk na één rondje door de winkel allemaal allang gezien. Helemaal nadat dit tafereel zich in ongeveer vijftien winkels heeft herhaald en hij snakt naar buitenlucht.

 

Overdreven veel geld hebben we gelukkig niet uitgegeven, maar zo`n weekendje shoppen kost me wel zoveel energie, dat we dit absoluut niet te vaak moeten doen. Een weekendje weg met zijn tweeën, zonder zoon, dochter en honden is leuk, maar natuurlijk ook op heel veel andere manieren in te vullen.

 

09/01/12ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER