www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
ADHD IS GEEN ZIEKTE

Door: Suzan Otten-Pablos


Het was weer één groot mediafeest deze week.

 

Volgens het kabinet nemen de zorguitgaven elk jaar fors toe en zijn er steeds meer patiënten die langer leven (lees: minder snel doodgaan), dus langer zorg nodig hebben. En zoals we inmiddels weten gaat kwaliteit tegenwoordig lang niet in alle gevallen boven kwantiteit.

 

Er zal het meest bezuinigd gaan worden op de GGZ, in totaal ongeveer 600 miljoen euro.

Dit is natuurlijk niet voor niets. Onze eigen minister van VWS, Edith Schippers (VVD) heeft namelijk gezegd dat wij niet ziek zijn (de uitkomsten van bevolkingsonderzoek Nemesis kunnen we dus weggooien) en we moeten onze ADHD accepteren, als onderdeel van het leven. Dat is namelijk handiger voor ons kabinet, want dan kost het minder geld.

 

Alle bezuinigingen op het onderwijs, het PGB, de GGZ, enzovoort, zijn gericht op dezelfde doelgroep, namelijk; de zwakkeren in de samenleving. Het “stapeleffect” baart mij grote zorgen.

 

In de Volkskrant schreef Aleid Truijens ook over de bezuinigingen in de GGZ. Vreselijk vond ze het dat schizofrenen, psychoten en manisch-depressieven, met stemmen in hun hoofd gewoon maar bij hun tante op bezoek moesten gaan.

Maar op al die kinderen met ADHD, die gezellig met zijn allen Ritalinnetjes én het PGB opsnoepen om ook nog eens massaal rugzakjes aan te vragen, kon volgens Truijens best bezuinigd worden.

 

Komt goed uit. Het PGB van zoonlief gaat ook vervallen, veel te duur en we mogen het lekker zelf uitzoeken.

Ik behoor, volgens staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, namelijk tot de negentig procent die boodschappen doet van het budget of zoals Truijens het zegt; aso`s die een led-tv kopen van hun PGB.

 

Nu moet ik dus gaan aankloppen bij de buren en bij mijn familie, maar mijn buren wonen toevallig alleen maar naast me en mijn familie heb ik al jaren niet meer gezien.

 

Het lijkt leuk, dat de politiek nu ineens sociaal wil doen en een beroep doet op het begrip solidariteit, maar het is gewoon hypocriet en heeft als doel de bezuinigingsplannen te verkopen. Het komt op mij over als wartaal van een gedoogkabinet, zonder enige vorm van beschaving.

 

Want sinds wanneer is burenhulp effectief voor ernstige psychiatrische problemen? De kennis over psychiatrische stoornissen wordt ineens domweg ontkend en de patiënten gediscrimineerd. Het geeft te denken dat na de buitenlanders en de kunst, nu ook de psychiatrische patiënten getroffen worden. Wat voor samenleving denkt de politiek te creëren? Een Nederland alleen nog voor de blanken, gezonden en de rijken? Dat kan en mag niet gebeuren.

 

En weet je wat het ergste is? Een kleine meerderheid van Nederland heeft dit stelletje, onfatsoenlijke politici, zonder enig verstand en moraal, zelf gekozen op basis van kiezersbedrog.

 

En nu hebben we dus pech. Gewoon dikke vette pech. De trein dendert door en uitstappen kunnen we niet meer.

 

De plannen zijn onverantwoord, visieloos en dom. De eigen bijdrage voor psychiatrische behandelingen gaat fors omhoog en het aantal sessies dat vergoed wordt gaat omlaag. Instellingen en hulpverleners worden gekort. Patiënten zullen de eigen bijdragen niet kunnen opbrengen en daarom afzien van hulp. Deze maatregelen leiden tot afbraak van onze goed geregelde psychiatrische zorg. Het zal leiden tot meer daklozen, meer suïcides, overlast op straat, een groter beroep op uitkeringen, minder arbeidsparticipatie en veel persoonlijk leed.

 

Weldenkend Nederland, wordt wakker!

20/06/2011ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER