www.adhdnetwerk.nl > Column > Column archief
VRAAGBAAK VAN DE MAAND
STEL EEN VRAAG AAN ...

Derk Birnie - vice-voorzitter (kinderen/jeugd)
Miriam Wauters (volwassenen)
Sanne Vink (psycholoog)
DILEMMA VAN EEN MOEDER

Door: Suzan Otten-Pablos

 

“Alles ging moeizaam. Op visite gaan, boodschappen doen en naar de tand- of huisarts gaan. Het was altijd allemaal een ware beproeving. Bij de tandarts vloog onlangs nog het blad met tandartsinstrumenten door de praktijkruimte en mijn huisarts was wel heel vlot klaar na een subtiele opmerking over mijn wel 'erg levendige' jongens.

Ze zaten ook overal aan en ze handelden ook ongepast. Mijn ogen en oren had ik overal nodig en ook op school ging het onverminderd door. Inzake school heb ik het overigens vooral over mijn jongste. Hij werd gemeden, hing stelselmatig de clown uit, was enorm gespannen en onrustig. Nu ja, het hele rijtje criteria was op hem van toepassing.

Ik deed alles wat in mijn vermogen lag om mijn kind te helpen. Zo kreeg hij geen zoetigheid meer op het brood tijdens het ontbijt en de lunch. Ook kreeg hij geen onverantwoord koekje bij de overblijf, tenzij Sultana met krenten onverantwoord is. Hij kreeg gewoon een beker melk, suikervrije drankjes en suikervrij snoep. Van de reformwinkel, 3 euro voor 150 gram. En natuurlijk liet ik hem buitenspelen, dansen, fietsen, skaten en deed ik hem op zwemles. En: ik heb zelfs een trampoline in de tuin.


Vorig jaar in groep 2 ontwikkelde hij faalangst en kreeg hij steeds meer moeite met het maken van zijn werkjes. En dat terwijl er ook een vermoeden bestond van een bovengemiddelde intelligentie. Hij was aan het tikken en roffelen met zijn handjes op zijn tafeltje, aan het friemelen en aan het wippen. Maar ook was hij zich aan het opdringen aan andere kindjes, wilde hij ze steeds maar weer aanraken en kon hij geen aansluiting bij leeftijdsgenootjes vinden. Alles ging vluchtig en door zijn onvermogen tot concentratie werden zijn werkjes afgeraffeld. Dit kind past dus absoluut niet in de omschrijving: 'een beetje druk!'


Mijn kind slikt sinds twee weken medicatie. Mét effect. Hij wil nu zo graag rekenen, schrijven en lezen. Zegt zelfs: "Ik vind het zo leuk, mama." Ook het buitenspelen gaat gecontroleerder en confrontaties met klasgenootjes blijven uit. Hij maakt zes werkjes af, waar zijn klasgenootjes er drie maken. En het fijne voor hem: hij haat school niet meer.


Dit zijn slechts een paar voorbeelden, want feitelijk is door medicatie alles binnen ons gezin veranderd. Niks geen zombieachtige taferelen, maar een kindje dat opknapt en van een welhaast depressief kind is veranderd in een kind dat zichzelf weer herpakt. Als moeder leer ik werkelijk een compleet ander kind kennen. Hoe fijn is dat.

En nu komt het lastigste stuk. Ik ben een moeder die van binnen word verscheurd, omdat haar kindjes enkel lijken te functioneren mét medicatie. Een moeder die de media op de voet volgt en zich steeds weer rot schrikt van alle individuele meningen. Een moeder die constateert dat men elkaar écht napraat en niet bepaald in de meest constructieve zin van het woord.


Ervaringsverhalen mogen niet als graadmeter genomen worden lees ik veel terug. En daarmee zonk het schip alvorens het te water gelaten werd. Ik zou zo een ideale wereld kunnen schetsen waarin onze kindjes, dik of dun, groot of klein, donker of blank, beperkt of niet beperkt (in de ruimste zin van het woord) samenleven met elkaar zoals het hoort. Maar de werkelijkheid is anders.


Als je de mediaberichten moet geloven is ADHD is een modegril, een verzinsel of een volslagen verkeerde opvoedstijl van ouders. De realiteit is anders. Daarom blijf ik voor mijn kinderen werken én vechten. Opkomen voor een andere kijk en een andere manier van communiceren binnen de media. Ik ben hun moeder en ik ben het daarom aan ze verplicht.”

Het bovenstaande ervaringsverhaal is geschreven door een moeder, uit de praktijk, van twee kinderen met ADHD. Ze wil zich hard maken voor een positieve beeldvorming omtrent ADHD.

12/11/2012ADHD NETWERK BESTUUR
Els van den Ban - voorzitter Derk Birnie - vice-voorzitter Sanne Vink - penningmeester Dinemarie Teunissen
Miriam Wauters Denise Bijlenga Carien Smeets

SITEMAP   COLOFON   DISCLAIMER